Despre Museikon
Museikon este o secție a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, înființată în 2017, ca urmare a implementării proiectului „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată la Alba Iulia”, finanțat din granturile Spațiului Economic European. Domeniul de activitate se concentrează în jurul colecției de artă și carte veche rezultată prin contopirea obiectelor aparținând acestor categorii deținute de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia cu colecția de patrimoniu a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.
Secția dispune de un laborator de restaurare pictură tempera pe lemn și sticlă, editează publicațiile periodice „Museikon” și „Studies”, găzduiește expoziții tematice și de artă contemporană, spectacole de teatru, concerte și evenimente științifice și desfășoară un program de pedagogie muzeală concentrat pe cultura vizuală și dezvoltarea abilităților artistice ale tinerei generații.
-
Obiectivele proiectului
Obiectivul general al proiectului:
Restaurarea și revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, prin înființarea unui muzeu și facilități culturale.Obiectivele specifice: Conservarea și restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia Pregătirea colecțiilor pentru a fi valorificate în noul muzeu Dezvoltarea unei oferte culturale inovatoare, prin consolidarea relațiilor bilaterale Coordonarea proiectului și oferirea unei suficiente piste de audit Publicitate și implicarea părților interesate
-
Activităţi desfăşurate în cadrul proiectului
- Reabilitare și restaurare clădire monument istoric - Restaurarea include întărirea elementelor structurale: fundații, ziduri și pardoseli. Pentru a face clădirea să funcționeze ca un muzeu modern, este necesară o separare funcțională: aripa de sud (clădirea propriu-zisă de patrimoniu) va fi, în întregime, publică, cu spații de expunere (3 temporar în subsol și 7 permanent la nivelurile superioare), în timp ce aripa de nord (extensia recentă) va fi folosită doar de către personal, pentru nevoile funcționale auxiliare: birouri, laborator de restaurare, spații de depozitare, vestiare.
- Intervenţii pentru restaurarea a 52 icoane clasate dintre care 6 din colecția Muzeului și 46 din cea a Arhiepiscopiei. Între ele se află și cele mai vechi icoane datate din România.
- Intervenţii pentru restaurarea a 15 cărţi vechi clasate din colecția Arhiepiscopiei. Colecția viitorului muzeu deține singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată: Evangheliarul tipărit la Sibiu în 1551.
- Digitizarea întregii colecţii a inventarului Museikon, în scopul creării bazei de date și a clasării a 2500 de bunuri culturale
- Organizarea unei expoziţii temporare de icoane în cadrul Muzeului Universităţii din Bergen. Vor fi expuse 30 de icoane pe lemn, sticlă și pânză
- Organizarea expoziției permanente de icoane din cadrul noului muzeu, Museikon.
-
Rezultatele proiectului
- Un muzeu ospitalier, viu și accesibil - un nou obiectiv turistic în Cetatea Alba Carolina. Clădirea primului spital militar din România, totodată una dintre cele mai vechi construcții în stil baroc din Alba Iulia, este pusă în valoare de noul muzeu.
- Două dintre cele mai valoroase colecții de artă veche românească vor fi puse la dispoziția publicului larg prin intermediul expozițiilor permanente și temporare.
- Muzeul deține o colecție de mare valoare artistică și documentară, impresionantă cantitativ (5.624 piese), din care 2.500 vor fi clasate. Colecția conține cu predilecție icoane și cărți din secolele XVII-XIX.
- Întreaga colecție va putea fi accesată prin intermediul site-ului www.museikon.ro și www.europeana.eu
- Un laborator, dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn și sticlă.
- O bibliotecă de specialitate conținând circa 2.000 de volume de referință și circa 30 de serii aproape complete de periodice de specialitate publicate în România și în străinătate.
- Museikon va oferi șansa de studiu și formare profesională, în special în domeniile: teologie, istorie, istoria artei și al restaurării.
- Anual vor fi organizate Școli de vară pentru studenți, muzeografi și restauratori.
Ziduri romane la Museikon descoperite de arheologi
Restaurarea a 52 de icoane clasate
La 28 ianuarie 2016 au fost recepționate ultimele piese din lotul de 49 de icoane clasate în categoria juridică fond a patrimoniului cultural național. Restaurarea a fost încredințată, prin licitație, atelierului sibian Bucur Mirel Art. Metodologia de restaurare a urmat principiul minimei intervenții, pentru reliefarea cât mai evidentă a istoriei și autenticității fiecărei icoane.
Proiect finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein si Norvegia
Islanda
Agnes Stefánsdóttir
Minjastofnun Íslands – The Cultural Heritage Agency of Iceland
Suðurgötu 39 101 Reykjavík, Iceland
Tel: (+354) 570 1300 Fax: (+354) 570 1301
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Liechtenstein
Kerstin Appel-Huston
Ministerium für Äusseres, Bildung und Kultur Ministry of Education and Cultur
Peter-Kaiser-Platz 1, Regierungsgebäude
9490 Vaduz, Liechtenstein
Tel: (+423) 236 602
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Norvegia
Jørgen Holten Jørgensen Riksantikvaren –
Directorate for Cultural Heritage
P.O.Box 8196 Dep. N-0034 Oslo, Norway
Tel: (+47) 22 94 04 00
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.